sobota 20. února 2016

DVACÁTÝ TŘETÍ TÝDEN

Zní to skoro neuvěřitelně, ale Tygříci mají za sebou společně prožitých dvacet tři školních týdnů.

V tom nejnovějším se naučili psát psacím písmem další písmena, všichni čtou bez větších problémů texty psané malými tiskacími písmeny, v prvouce se učí vyjmenovat názvy měsíců v roce, ve výtvarné výchově si každý z prvňáčků nakreslil svůj "dům snů" a v pracovních činnostech vyrobil svého akrobata na hrazdě.

Největší úspěch měla tento týden matematická hra "Autobus". Je to jedna z her profesora Hejného, které se v matematice dají skvěle použít, i když se matematiku učíme "klasicky".

Tygříci se nadchli tak, že měli v plánu si hru hrát doma. Možná je to cestou ze školy pustilo :-), ale kdyby ne, zde je návod. Nebojte se, je úplně jednoduchý. Z krabice (třeba od bot) vyrobíte autobus - polepíte, pomalujete. Vlastně ne vy, ale děti. Vy máte třeba hodinku na klid u kávy ;-) Pak vymyslíte názvy čtyř nebo pěti autobusových zastávek a vyrobíte je. Na každou zastávku dáte několik kostek (panáčků, plyšáků, ...). Máte hotovo a hra může začít. Dospělák "řídí" autobus. Nahlas říká "Autobus přijel na zastávku Horké topení. Nastupuje první cestující, druhý cestující, třetí cestující. Dveře se zavírají... Autobus přijíždí na zastávku Polštářová kolonáda. Dveře se otvírají. Vystupuje jeden cestující, druhý cestující. Nastupuje jeden cestující, druhý cestující, třetí cestující, čtvrtý cestující. Dveře se zavírají... Autobus přijíždí na zastávku...". Při "nastupování" a "vystupování" pasažérů dáváte kostky do krabice (a vyndáváte je ven). Pomalu, tak, aby je děti viděly. Do krabice děti vidět nesmí. Po celou dobu si děti zapisují na papír (ve škole na stírací tabulku). Na konečné zastávce musí všichni cestující z autobusu vystoupit. Než ale kostky z krabice vytáhnete, děti musí říct, kolik jich v krabici je. Důležité upozornění - dětem nikdy neradíme, jak ve hře postupovat! Některé děti si v průběhu hry rovnou píšou matematické příklady na sčítání a odčítání, jiné kreslí a mažou čárky, Matýsek si včera všechno kreslil i s detaily... "Správný" postup neexistuje. Důležité je dojít ke správnému výsledku.

Přeji vám příjemné hraní a dětem hezké jarní prázdniny!

A tady je náš dvacátý třetí týden na FOTKÁCH a VIDEU.